X

Casper VIA F3 Ayrıntılı İnceleme

Casper‘ın yeni amiral gemisi VIA F3 modelini bir süre test etme imkanım oldu. Bu süre zarfında deneyimlerimi bir inceleme yazısı olarak size aktarıp cihaz hakkında merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Bu yeni amiral gemisi, Casper’ın orta düzey modellere rakip olarak piyasaya çıkardığı bir model. Huawei Mate 20 Lite, Samsung Galaxy A30 gibi orta düzey modellere iyi bir alternatif olup fiyat ve performans yönünden rakiplerden ayrılmaktadır. Bu yazımda neden Casper VIA sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermeye çalışacağım.

Olumlu Yönler

  • Sağlam Materyal
  • Hızlı İşlemci
  • İyi kamera
  • Güncel Android Sürümü
  • İyi Genel Performans

Olumsuz Yönler

  • Orta Düzey Ön Kamera

Önemli noktalar

VIA F3′ ün HD+ (720×1560) ekrana sahip olması uzun kullanım açısından iyi bir seçenek olmuş. Bu ekran daha az güç tüketeceğinden tüm gün pil sorunu yaşatmayacaktır. Diğer bir özellik ise rakiplerine nazaran üçlü kamera (12 + 13 + 2 MP) ile geliyor olması iyi fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.

İnceleme Yazım Hakkında

Casper VIa F3 modelini 2 hafta boyunca test etme şansına sahip oldum. Bu model hakkında diğer yazılarımda olduğu gibi objektif bakış açısıyla deneyimlerimi buradan aktaracağım. Cihaz hakkında merak edilen tüm soruları yorum yaparak sorabilirsiniz.

Kutudan Çıkanlar

  • Casper VIA F3
  • Şarj Başlığı
  • Şarj Kablosu
  • SIM Kart İğnesi
  • Kulaklık
  • Ekran Koruyucu
  • Koruma Kılıfı

Tasarım

Casper orta sınıf segment akıllı telefonları için açıkça tanımlanmış bir tasarım diline sahip. VIA F3 piyasaki her telefondan bazı elementler alarak tasarlanmış. VIA F3’ü elimde tuttuğum anda, tasarımı ve kalitesi ile olumlu bir izlenim bıraktı. Aslında bunun rekabette üstünlüğü olan bir faktör olduğuna inanıyorum. Casper’ın 3D Cam kaplama olarak bahsettiği materyal telefona sağlam bir yapı kazandırmış. Telefon ele tam sığıyor ve uzun kullanımda eli yormuyor.

  • 19:9 Full LCD  IPS
  • U Çentik
  • 6.26 ” HD+
  • 720 x 1560 çözünürlük

Telefonun ön tasarımına baktığımızda 720 x 1560 çözünürlüğünde 6.26 inçlik damla çentikli bir IPS ekran görüyoruz. Ön tasarım damla çentik dışında tamamı ekranla kaplı. Cihazın kenarlarına baktığımızda oval bir tasarım görüyoruz. Bu oval tasarım cihazı elde tutunca kenarların ele zarar vermesini engelliyor  ve cihazın eldeyken düşmesini zorlaştırıyor. Cihazın kenarlarında sağ ortada bir güç tuşu ve üstünde ses kontrol tuşları bulunuyor.

Telefonun arka tasarımına baktığımızda 3  adet kamera ve LED flaş alt alta sıralanmış. Orta kısımda bir parmak izi okuyucusu yer alıyor.Bazı modellerde yer alan parmak izi okuyucusuna erişmek bazen zorlayıcı olabiliyor. VIA F3 modelinde ise cihaz elinizdeyken işaret parmağı ile parmak izine ulaşmak son derece kolay.

Arka kapakta yine demin bahsettiğim cam kaplama ile kaplanmış. Cihazın toplam 7 farklı renk çeşidi var ve her model gradyan renklere sahip. Renk çeşitliliği yönünden seçenekler oldukça fazla.

Kamera

VIA F3’ü rakiplerinden ayıran önemli özelliklerinden biri de 3 adet arka kameraya sahip olması. Kağıt üstünde 12 + 13 + 2 MP olarak geçen kamera özelliklerine detaylı bakacak olursak: Sony IMX 486 ana kamera 12 MP çözünürlüğünde olup 2.0 diyafram açıklığına sahip. Bu kamerayı 13 MP ultra geniş açılı bir kamera destekliyor. Bu iki kamera dışında Casper’ın yapay zeka destekli olduğunu belirttiği 2 MP çözünürlüğe sahip bir portre kamerası bulunuyor.

Genel olarak kameraların orta düzey cihazlar için yüksek özelliklere sahip olduğunu belirtebilirim. Cihazın kamera yönünden geniş açı, gece modu, yapay zeka destekli portre modu ve fotoğrafları gerçeğe yakın renklerle çekmesi belirgin farklar olarak göze çarpıyor.

Cihazla ön kamera ve arka kamera ile 1080P video kaydı yapılabiliyor. Kamera’da geniş açı ve normal açı arasındaki farkları eklediğim fotoğraftan net olarak anlayabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğrafta gece çekiminde normal mod ve portre modu ile çekilen görüntü arasındaki farklılıkları görebilirsiniz.

Portre modu ve yüz güzelleştirme modu aktifken ön kamera ile çekilen fotoğraflar arasındaki farkı daha net görebilmeniz açısında birkaç örnek fotoğrafı yazının devamında bulabilirsiniz.

Donanım

  • MediaTek Helio™ P22
  • 2.0 GHz + 1.5 GHz
  • 8 Çekirdek
  • A53 Cortex
  • 12 nanometre
  • 64 GB Depolama
  • 3 GB Ram

Cihazın performans odaklı donanımsal özelliklerine baktığımızda 8 çekirdekli Helio P22  işlemci ile karşılaşıyoruz. Bu işlemci Snapdragon 625 ile denk performansa sahip. İşlemcinin diğer detaylarına bakarsak 4 adet 2.0 GHz  ve 4 adet 1.5 GHz hızına sahip olan 8 çekirdekli A53 Cortex yapı bulunuyor. Bu işlemci modeli düşük güç tükettiğinden cihazın pil performansına önemli bir katkı sağlıyor.

VIA F3 çoğu rakibinden bulunan (P Smart 2019, Oppo AX7) 3 GB ram kapasitesine sahip. Bu RAM boyutu ile piyasadaki birçok oyunu sorunsuzca oynayabiliyorsunuz. Ayrıca cihazda oyun modu sayesinde oyunlarda iyi performans almanızı sağlayacak yazılımsal yenilikler eklenmiş.

Telefonda 64 GB depolama alanı bulunuyor. Bu depolama alanı cihaz kutudan çıktığında sistemin kullandığı 10 GB’lık alan çıkarıldığında size 54 GB’lık alan bırakıyor. Cihazın depolama alanını 256 GB’ta kadar arttırabiliyorsunuz. Telefon çift hatlı olarak geliyor. Aynı anda 2 sim kartını kullanmak istediğinizde hafıza kartını kullanamıyorsunuz.

Cihazda 3.5mm Jack Girişi üst tarafta yer alırken micro USB girişi alt tarafta bulunuyor. Bu iki giriş dışında sol üst tarafta SIM kart ve hafıza kartı girişleri mevcut.

Yazılım

Akıllı telefonlar donanımsal olarak her kadar yüksek özelliklere sahip olsada yazılımsal olarak stabil bir işletim sistemine sahip olmayınca sahip olduğu donanımı doğru ve etkili kullanamıyorlar. Casper VIA F3 modeli Android 9.0 Pie sürümü yüklü şekilde geliyor. Android 10.0 Q sürümünü de büyük bir olasılıkla alacaktır.

Cihazın arayüzü Samsung arayüzüne benzer özelliklere sahip. Uygulama penceresini açmak için alt tarafta yer alan anasayfa tuşunu yukarı doğru kaydırmak yeterli. Normalde biraz kaydırınca arkaplanda açık olan uygulamaları görebiliyorsunuz lakin kaydırmayı tam yapınca tüm uygulamalara erişebileceğiniz ekrana ulaşabiliyorsunuz.

Casper cihazda kullanıcı için gerekli olan Google uygulamaları ve birkaç Casper uygulaması dışında başka uygulama eklememiş. Sadece farklı olarak uçak bileti satın alma platformu Turna’nın uygulaması yer alıyor. Bu da yerli girişimin desteklenmesi açısından güzel düşünülmüş bir detay.

Standart Google uygulamaları dışında Casper’ın kendi uygulamaları olarak “Casper, Akıllı Destek” adında 2 uygulama yer alıyor.

  • Casper: Servis, çağrı merkezi, kullanım kılavuzu gibi cihaz için önemli bilgilerin olduğu uygulama.
  • Akıllı Destek: Cihazı optimize etme, gereksiz dosyaları silme, virüs tarama, telefon soğutma gibi özellikleri olan bir uygulama

Gereksiz uygulamalardan arındırılmış bir şekilde elimize ulaşan telefon 54 GB’lık bir depolama alanını kullanmanıza olanak sağlıyor.

Cihazın arayüzü stabil çalışıyor. Bildirim penceresinde oyun modu, gece ışığı ve tel modu gibi kısayollar bulunuyor. Ana ekrana uzun basılı tutulursa açılan “Ana Ekran Ayarları” bölümünde simge şeklini ve ikon düzenini değiştirme gibi seçenekler var. Cihazda geçişler yumuşak ve hızlı gerçekleşiyor.

Güvenlik olarak parmak izi, yüz tanıma ve şifre ile cihazı açma seçenekleri var. Yüz tanıma ve parmak izi son derece hızlı çalışıyor. Parmak izi sensörü parmağınızı sensörün üzerine doğru koyduğunuz sürece çok hızlı tepki veriyor.

Batarya

VIA F3′ ün 4000 mAh bataryası var ve bu batarya kapasitesi ile “Casper’ın paylaştığı verilere göre” 50 saat konuşma süresi sunuyor. Bataryayı şarja koyduğunuzda 2 Saat 40 dakikada tam şarj oluyor. Cihaz normal kullanımda 1 veya 1.5 günü rahat çıkarıyor. Hatta zorlanırsa normal kullanımda 2 günü bile bulabilir. Oyun oynamağınız sürece bataryası fazla güç tüketmiyor. Bu yüzden pil problemi yaşatmayacak bir model olduğunu belirtebilirim. Cihazın Ayarlar kısmında yer alan Pil bölümünde güç tasarrufu modu ile bu süre dahada uzatılabilir.

Performans

Cihazı PUBG, Asphalt 9, Modern Combat 5, Modern Combat Versus, Call Of Duty, Dead Effect 2, Legends gibi yüksek grafik gücü gerektiren oyunlarda test etme imkanım oldu. Tüm oyunları takılma olmadan oynama imkanına sahibiz. Grafikleri biraz daha arttırdığımızda oyunlarda takılmalar yaşamaya başlıyoruz. Orta seviye ayarlarda oyunlarda herhangi bir takılma ve yavaşlık yaşatmıyor.

Cihazın AnTuTu testini yaptığımızda CPU 34551, GPU 12779, UX 22182 ve MEM 7025 olmak üzere toplamda 76537 puan alıyor. Bu puan aralığına sahip diğer modellere baktığımızda Xiaomi Mi A2 Lite, Asus Zenfone 4, Samsung Galaxy A20s gibi modelleri görüyoruz.

Fiyat

Casper VIA F3 modelini satın almak istediğimizde internet üzerindeki fiyatların çoğunun birbirine yakın olduğunu görüyoruz. Genel olarak 1900-2000 lira bandından olan cihaz Hepsiburada, Teknosa ve Trendyol gibi popüler sitelerde satın alınabiliyor.

Piyasada telefonların 15.000 liraya kadar alıcı bulabildiğini düşünürsek orta seviye bir cihaz için bu fiyat aralığını normal karşılanabilir.

Kaynak: Kadirblog.com

Bir önceki yazımız olan Şirketler İçin Ticari Muhasebe Programları başlıklı makalemizde kasa programı, muhasebe programları ve ticari programlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Cookie için

© Copyright 2019, All Rights Reserved